IBF CPF

Sessies2 dagen
Voorbereiding20 uur
NiveauPost- bachelor
Gemiddelde studietijd30 | 50 uur
IBF CPF

IBF Certified Professional Forecaster (CPF)

CPF is bedoeld voor professionals die werken aan het voorspellen van vraag, ofwel demand forecasting. De noodzaak van demand forecasting wordt steeds groter door langere aanvoerlijnen van grondstoffen, elkaar steeds sneller opvolgende producten en sterk wisselende vraag. Hierdoor groeien de risico’s van een onjuiste forecast.

In samenwerking met het Institute of Business Forecasting & Planning (IBF) biedt Visie Partners de cursus Certified Professional Forecaster (CPF) aan.

De cursus is geschikt voor onder andere:

Marketing professionals

Marketing professionals gebruiken forecasting om te bepalen hoe groot de verwachte vraag zal zijn naar nieuwe en bestaande producten en diensten en hoe de vraag zal verlopen. Ook het effect van verkoop promoties dient te worden ingeschat. Wanneer dit niet goed wordt gedaan leidt dit mogelijk tot onnodige nee-verkopen of een overschotten aan producten.

Tijdens de cursus leert u hoe u een effectief forecasting model kiest en de prestaties meet.

Salesmanagers

Salesmanagers gebruiken forecasting technieken om verkooptransacties te vertalen naar informatie die kan worden gebruikt voor het maken van vraagvoorspellingen. Sales managers hebben kennis van de markt en zijn verantwoordelijk voor de vastlegging van gegevens en omstandigheden die bepalend zijn voor de kwaliteit van de forecast.

Tijdens de cursus leert u over het belang van data management als een fundering voor de forecast.

Operations Managers en Supply Chain Managers

Operations Managers en Supply Chain Managers gebruiken sales forecasts om de productieplanning af te stemmen op de voorraad die het distributiekanaal nodig heeft om aan de verwachte vraag te kunnen voldoen

Finance Managers

Finance Managers kunnen demand forecasting ook gebruiken bij het voorspellen van andere ontwikkelingen die bij het maken van financiële scenario’s van belang kunnen zijn

Met de CPF cursus leert u hoe u een goede forecast methode bepaald en uitvoert. De cursus geeft verder handvatten om het forecasting binnen uw bedrijf op te zetten en te optimaliseren. U leert hoe u de betrouwbaarheid van een forecast kan bepalen, hoe u deze kan meten en hoe u de betrouwbaarheid volgt. Verder leert u wanneer u een forecasting methode moet herzien. Tot slot leert u het belang van het analyseren van historische transacties.

Inhoud en opbouw

De cursus Certified Professional Forecaster is een 2-daagse cursus. Voordat u aan de cursus begint is het belangrijk dat het studiemateriaal is bestudeerd. De trainingsdagen worden gebruikt om de inhoud van het boek te bespreken en om examens te oefenen. Ook kunt u uw eigen ervaringen delen met andere cursisten en de docent. Het cursusmateriaal en het examen zijn in het Engels, de cursus zelf kan in het Nederlands of Engels worden gegeven. Wanneer u de cursus succesvol heeft afgeronde met een examen bij IBF mag u uzelf Certified Professional Forecaster noemen.

Cursusonderwerpen

 • Het belang van een buffer in de voorraad in de relatie met forecasting
 • De effecten van verkoopbevorderende acties op vraagpatronen
 • Inventarisatie kosten en de drijvers van deze kosten
 • De rol van forecasting & planning bij het maken van beslissingen
 • Het plannen van de vraag naar een product/dienst
 • Voorspellen en het planningproces
 • Het Sales & Operations (S&OP) proces
 • Aspecten van verandermanagement in de Sales & Operations Planning-implementatie
 • Data analyse
 • Historische verkoopgegevens.
 • Meetbaar maken van fouten in de voorspellingen ten opzichte van realisatie
 • Voorspellen van rapporten en prestaties
 • Het verkrijgen van draagvlak en vertrouwen van het management
 • Voorspellen van nieuwe producten

IBF

vrijdag 23 september 2022
van CET 9.30 - CET 12:30
Volledige cursus rooster


Investering

De kosten per persoon zijn € 1.395,- exclusief btw.

 

Het hierboven genoemde tarief voor de CPF cursus is inclusief cursusmateriaal. De tarieven zijn exclusief btw en examengelden.Onze klassikale cursussen zijn altijd inclusief  koffie/thee én bij een dagcursus verzorgen wij een lunch. 

In de cursuskosten zijn inclusief:

 • cursusmateriaal
 • oefenvragen en extra materiaal

De examens kunt u zelf bestellen bij IBF.

Bekijk / verberg start locaties

Startdata:

Bezig met laden...

Klantenvertellen.nl

pcp.jpg

logo ascm consulting partner.png

Contactgegevens

Telefoonnummer: 085 4013474
E-mailadres[email protected]

KVK nummer: 71052208