Wat is een supply chain?

Een supply chain is de keten van diensten, materialen en informatie van leveranciers via een bedrijf naar zijn klanten. In deze keten word van een grondstof door meerderen bedrijven een product gemaakt en/of diensten geleverd. Binnen de supply chain is samenwerking nodig tussen alle partijen om zo efficient mogelijk te werken. Supply chain management gaat over de creatie en het managen van de goederen, materialen en informatie in deze keten.

Ieder bedrijf wil met zijn supply chain betekenis bieden aan zijn of haar klanten. Het gaat hierbij om de gehele supply chain, de supply chain maakt het mogelijk om van grondstof leverancier in bijv. Azië een product te maken dat een consument koopt. 

Wil je meer weten over supply chain management, welke logistieke activiteiten zijn supply chain, of ben je benieuwd wat mensen nou doen die supply chain manager zijn? dan vind je in dit artikel de antwoorden. De onderwerpen waar je meer over gaat vinden zijn de volgende:

Wat is supply chain management (SCM)Foto van een supply chain manager

Zoals eerder genoemd is supply chain management het aansturen van de supply chain bij een organisatie. Dit word ook wel integraal ketenbeheer genoemd. Binnen veel bedrijven is de supply chain afdeling de verbindende schakel tussen verschillende bedrijfsonderdelen. Zodra er nieuwe producten gelanceerd worden is het de taak van supply chain management om de materialen te regelen met inkoop en externe leveranciers en om af te stemmen met verkoop hoeveel producten er gemaakt moeten worden. Als er verstoringen zijn in de aanvoer van materialen of in de productie zoekt de supply chain manager de beste oplossing.

Vaak vind je binnen bedrijven een scheiding tussen de interne supply chain en de externe supply chain. De interne supply chain richt zich op de productie omgeving en het aansturen van de productieketen, terwijl de externe supply chain zich richt op de leveranciers en de afstemming met afnemers en andere stakeholders.

Het doel van supply chains, is het creëren van klantwaarde door het maken van een product of artikelen. Die klantwaarde ontstaat door het ontwikkelen en op het juiste moment leveren van het gewenste eindproduct. De doelstellingen binnen de ketens is om zo efficient mogelijk waarde te creëren.

Wat voor werk doet een supply chain manager

De supply chain managers werken aan het besturen van de keten van toelevering en helpt bij het integreren en verbeteren van de goederenstroom. Hij of zij zoekt hiervoor samenwerking met leveranciers en belanghebbenden. De supply chain manager is vaak ook verantwoordelijk voor het bepalen en bijhouden van de benodigde voorraad nieuveaus, ook wel voorraadbeheer genoemd. Binnnen de afdelingen word veel gebruik gemaakt van standaard definities om de schakels goed in elkaar te laten vallen.

Efficienter werken

Een Supply Chain Manager wil productie zo efficiënt mogelijk maken om de winstgevendheid te verhogen. Het Supply chain management plan coördineert en bewaakt de stroom van goederen en leveringen over de organisatie van leverancier naar eindgebruiker. Het analyseren en verbeteren van de supply chain is een belanrijk onderdeel van hun werk. Zowel het productieplan bewaken, maar er tegelijk ook voor zorgen dat de voorraden passen bij de wensen van de organisatie. De intructies van de supply chain zijn vaak strategisch en de toepassing gebeurd dus bij de supply chain managers.

Vereisten

Voor een goede supply chain manager is zowel ervaring als een goede scholing onmisbaar. Het kennen van de processen, weten welke leveranciers betrouwbaar zijn, het kennen verschillende werkwijzen, zijn allemaal van groot belang. Omdat de supply chains van de meeste bedrijven zich ver buiten Nederland uitstrekken is een internationale opleiding onmisbaar. Dezelfde taal spreken als leveranciers is binnen een mondiale omgeving essensieel om goed werk te leveren.

thisisengineering-raeng-hOCYuLmTTnY-unsplash.jpg

Vormen van supply chain management

Er is vaak een onderscheid tussen de interne en externe supply chain. Bij de interne supply chain, heeft het werk voornamelijk betrekking op interne transacties zoals verkoop, aankoop, productie en opslag van goederen. Bij veel bedrijven werkt de productiemanager veel samen of beheert het interne deel van de supply chain. De externe toeleveringsketen, omvat alle kwesties die buiten de organisatie worden aangepakt, met inbegrip van belanghebbenden, leveranciers en klanten. Het verbeteren van de handel, het organiseren van transport en het aansturen van de logistiek is daarin een belangrijk onderdeel.

Supply Chain Management kan worden toegepast binnen alle sectoren waar een stroom is van goederen, diensten of data. Dit betekent dat de meeste bedrijven dus ook doen aan supply chain management.

Hoe vind ik een baan in supply chain management

Waarom Supply chain management leuk werk is

Er is de laatste jaren een groeind interesse in supply chain management en steeds meer mensen maken de overstap naar de logistiek. Veel mensen die de overstap willen maken zoeken een dynamische werkomgeving waar veel aandacht is voor het zoeken van creatieve oplossingen en het analytisch tegen problemen aankijken. Verder is goede communicatie een van de belangrijkste middelen. Het aansturen van een productieketen of inkoop process brengt uitdagingen en om deze te verbeteren heb je creativiteit nodig. Het realiseren en optimaliseren van de logistieke keten is heel leerzaam en zeker uitdagend genoeg.

Omscholing/opleiding

Om binnen een organisatie aan de slag te gaan in de supply chain is het belangrijk om de goede opleiding te hebben. Het realiseren van innovatie gaat beter wanneer je weet waar het over gaat en hoe een organisatie werkt. Visie Partners is een aanbieder van opleidingen voor mensen die werkzaam zijn of willen worden in supply chain management. Wij bieden een drietal opleidingen. hierover vind je meer onderaan dit artikel

Het vinden van werk

Het vinden van een baan in supply chain management (SCM) kan op meerdere manieren. Er zijn een aantal detacheringsbureaus waar wij goede contacten mee onderhouden die je bij bedrijven kunnen plaatsen. Verder kun je ook de vacatures op onze website bekijken waarin word gevraagd om een APICS diploma.

Wat doet een logistieke dienstverlener

Logistieke dienstverleners bieden diensten, aan bedrijven op logistiek gebied, dit kan het overnemen van transport, opslag en distributie van materialen zijn maar ook het managen van het gehele externe supply chain. Er zijn twee verschillende soorten logistieke dienstverlenners, de 3PL en de 4PL.

Wat is een 3PL

Logistiek gaat over ketens

3PL betekent "Third-party logistics" ofwel vertaald, een derde partij die logistiek organiseert.

Deze term wordt door elkaar gebruikt met fulfilmentmagazijn of fulfilmentcentrum. Bedrijven die 3PL-services leveren, bieden veel van dezelfde services als orderafhandelingsbedrijven. Deze diensten omvatten:

 • Magazijn
 • Voorraadbeheer
 • Verzending en ontvangst
 • Picken en verpakken
 • Producten samenvoegen en maatwerk
 • Retourlogistiek (retouren)

Een extern logistiek bedrijf fungeert als een eCommerce-fulfilmentbedrijf. Het biedt alle diensten die u nodig heeft om uw logistieke operaties uit te besteden.

Verschillende 3PL-servicebedrijven zijn gespecialiseerd in verschillende soorten fulfilment en warehousing. Sommige zijn uitgerust voor koude vervulling. In deze magazijnen kunnen voedselproducten worden opgeslagen en verzonden die gekoeld of ingevroren moeten worden. Andere 3PL-bedrijven zijn bereid gevaarlijke stoffen op te slaan en te verzenden.

Wat doet een 4PL

background 2 vp.png

Een 4PL stuurt doorgaans elk onderdeel binnen de toeleveringsketen van de klant aan en fungeert als één aanspreekpunt voor alle betrokken partijen. De rol van een 4PL omvat doorgaans het beheren en analyseren van grote hoeveelheden gegevens, het toezicht houden op transportbeheer, het beheren van andere 3PL's en transportserviceproviders, het toezicht houden op magazijnactiviteiten of het exploiteren van een ander deel van de toeleveringsketen. Vaak bieden 4Pl bedrijven deze diensten aan binnen een deel van de supply chain, zij zorgen dan voor transparatie. Verder zorgen zij ook dat bedrijven met elkaar verbonden blijven en deel uitmaken van hetzelfde systeen. Een 4Pl heeft zelf belang bij het optimaliseren van de keten en het bieden van transparantie zodat hun meer waarde kunnen toevoegen.

Gebruik van technologie en definitie

Om de supply chain te sturen en te controleren word gebruik gemaakt van software die helpen om plannen te implementeren en om de productieketen in kaart te brengen. Deze programma's helpen de ontwikkeling van de organisatie door inzicht te bieden in de voorraad die aanwezig is, de benodigde voorraad en welke grondstoffen er nodig zijn om artikelen te maken. De verschillende software programma's doen meestal een of meerdere van de volgende taken

 • Opstellen van benodigde materialen, MRP (Material requirements Planning)
 • Voorstel voor het inkopen van benodigde materialen
 • beheer van voorraad
 • in kaart brengen van materiaal stromen
 • Lees hier meer over demand planning
 • Bepalen van benodigde capaciteit, ERP (Enterprise Resource Planning)

Doordat de MRP en ERP programma's vaak rigide zijn in hun logica en uitvoering gebruiken, word er veel gebruik gemaakt van EXCEL en andere middelen om planningen aan te passen. Een nieuwe innovatie is DDMRP, welke minder rigide is en beter gebruik maakt van de beschikbare capaciteit.

De termininologie die word gebruikt door software leveranciers maar ook door mensen in de supply chain zelf, word bijgehouden door ASCM, voorheen APICS. ASCM "Association for Supply Chain Management" heeft deze definities gebundeld in een woordenboek en app, genaamd de APICS Dictionairy. vind hier meer informatie over dit woordenboek

Digitale supply chain management

Opleidingen voor supply chain management

Om het beheer en ontwikkeling van de supply chain in goede banen te leiden bieden wij opleidingen aan die de klant in staat stellen om zelf de supply chain te verbeteren en te analyseren. Onze cursussen zijn niet branche specifiek omdat de meeste productieketens in de basis hetzelfde zijn.

Wij zijn partner van het Amerikaanse ASCM om de beste opleidingen aan te bieden. Veel starters in de supply chains volgen een APICS opleiding bij ons om de samenwerking met collega's in andere landen te optimaliseren. De APICS programma's worden overal ter wereld gedistribueerd en de definities worden door makers van supply chain software pakketten gezien als de standaard. Door deze standaard leren alle ketenpartijen dezelfde definitie. Deze gezamelijke kennis helpt communicatie te verbeteren. Of een cursist in China, Amerika of Nederland zit, maakt voor de cursus en het examen niet uit.

Nieuw in supply chain management

Voor mensen die helemaal geen ervaring hebben, adviseren wij om eerst contact met ons op te nemen. Wij hebben een aantal korte programma's om mensen snel wegwijs te maken in Supply Chain mangement. Deze korte modules zijn te volgen door middel van zelfstudie of begeleide zelfstudie (dus met een aantal sessies met één van onze docenten.)

Productie en intern

APICS CPIM is geschikt voor Productie en Voorraad Management en operations management

Externe supply chain

APICS CSCP is geschikt voor supply chain management, wat gaat over het externe gedeelte

Logistiek tussen in- en ex-tern supply chains

APICS CLTD is geschikt voor het logistieke gedeelte van supply chain management.

Gewaardeerd door onze klanten met een:

pcp.jpg

logo ascm consulting partner.png

Contactgegevens

Telefoonnummer: 085 4013474
E-mailadres[email protected]

KVK nummer: 71052208

Ga direct naar:

 

© Visie Partners B.V. | Privacy policy | Algemene voorwaarden